Света Гора – Атон, е едно од најпознатите духовни места на земјата, но светот многу малку знае за полуостровот (градината на
Богородица) и за монасите кои живеат таму. Некои може да речат дека Света Гора е жив музеј исполнет со средновековни цркви, сличен на тврдини и артефакти, населен само со мажи кои живеат според древните традиции.

Прекинувањето на сите врски со надворешниот свет со векови, го прави незапирливиот тек на времето да има различно темпо на Света Гора. Големите камени sидини на зградите, начинот на кој жителите се облекуваат, зборуваат, работат и живеат, дури и навиките на јадење и транспортните средства, за современиот човек се како нешта од минато.

Новиот документарен филм „Светогорци“ (People of Mount Athos) е создаден од режисерот Андреј Опреску и прикажува места и монаси
од Св. Гора, што до сега не се снимени со камера. Процесот на создавање траел 53 дена, со кадри од над 100 часа.