Божја Благодат

Кога благодатта доаѓа забораваш на тагата и страдања, сѐ ти е едно. Кога тагата доаѓа, забораваш на благодатта и велиш Бог ме остави, јас сум за во пеколот. Кога ќе се вратиш на првото, забораваш на второто.

Тоа го вежба човекот во смирението. “Не јас, туку Божјата благодат, која е со мене” (1.Кор. 15,10).

Благодатта се предава по патот на молитвата или надалеку се предава благодатта. Благодатта се одржува со скрушеноста и благодарење на Бога.
Блажен е оној човек кој примил благодат и умрел со неа. Уште поблажен е оној кој поживеал со неа, ја зголемил и после тоа преминал.

Извадок од книгата
Старец Ефрем Катунакиски