Во присуство на човек кој има високо мислење за себе, биди многу внимателен што зборуваш… Бидејќи, додека зборуваш, тој ги толкува твоите зборови на начин на кој тој сака… и во твоите добри зборови тој гледа можност да ги скандализира другите.

Тој го менува значењето на твоите зборови во неговиот ум согласно неговата духовна слабост. Ако сретнеш човек кој доаѓа и го обвинува својот брат пред тебе, помрачи го лицето. Така ќе ја имаш милоста Божја и ќе бидеш заштитен од него.

(Авва Исак Сирин)