Категорија: Беседи

Љубовта и верноста блеснаа во темнината

На овие жени, Христос не им ги откривал, како на дванаесетте избрани апостоли, тајните на иднината; тие не ја знаеле ниту смислата на Неговата смрт, ниту тајната на претстојната победа – на идното воскресение.

Прочитај повеќе

Посилен од смртта

Еден од слугите рекол: Царе, овие христијани учат дека нивниот Христос ги воскреснува мртвите. Еве, во близина има една гробница, нека ја докаже вистинитоста на својата вера.

Прочитај повеќе

Во денот на радоста се забораваат сите зла

Браќа, во оваа светлозарна ноќ, која го соедини блесокот од кандилата со раните зраци на сонцето и го произведе денот непрекинат од меѓупросторна темнина, да размислиме врз пророштвото кое гласи: „Овој ден е што го создаде Господ за да се зарадуваме и да се развеселиме во него!“ (Псал. 117, 24).

Прочитај повеќе
Loading