Категорија: Поуки

Незнаењето на вистината

Ако богатството и целосното насладување од него ги сметаш само за преодни убавини, кои бргу поминуваат, и ако знаеш дека богоугодниот и добродетелниот живот е подобар дури и од најголемото богатство,

Прочитај повеќе

Бесот на унинието

Бесот на унинието, кој се нарекува пладневен, е пострашен и понеподнослив од сите други бесови. Тој им пристапува на монасите околу четири часот (по денешно време – околу десет часот) и ги заобиколува до осум, односно до два часот попладне.

Прочитај повеќе

Во борбата со страстите

За да се избориме успешно со страстите, секој од нас треба да ја открие онаа страст, која најмногу му наштетува и против неа главно да ја насочи својата борба,

Прочитај повеќе

Две гордости и две смиренија

Како што има две гордости, така има и две смиренија. Првата гордост е кога некој го прекорува својот брат, го осудува и го понижува, како тој да не знае ништо, а себеси се смета за погоре од него.

Прочитај повеќе
Loading