За да го зачувате внатрешниот мир:
1) како прво, строго чувајте ги сетилата и избегнувајте да се препуштите на волјата во надворешното држење на телото, односно не гледајте, не зборувај, не мавтај со рацете, не правете ништо во вознемиреност, туку тивко и учтиво.

2) создадете во себе расположение на љубов и живејте во мир со сите, како што заповеда светиот Апостол Павле: ” Ако е можно, доколку тоа зависи од вас, бидете во мир со сите луѓе”( Рим. 12:18).

3) научете да ги трпите сите непријатности и навреди без возбуда. Вистина, ќе претрпите многу и ќе страдате додека се навикнувате , но кога ќе ја стекнете таа навика, вашата душа ќе има големо задоволство од самите непријатности.

4) ако ви се случи да не може да го контролирате срцето, да избркате тага и жалост од него и да воспоставите мир, прибегнете кон молитвите, угледувајќи се на Бога Спасителот, Кој трипати се молеше во Гетсиманската градина.

Извадок од книгата
Невидлива борба