На 19 Јули 1903 година, за време на откривањето на моштите на Свети Серафим Саровски, присуствуваа голем број од свештенството заедно со илјадници верници, меѓу кои и член на кралското семејство, светиот цар Николај II, кој бил и еден од носителите на моштите во поворката.

Воедно и Големата војвотка Елизабета, за која пишува очевидец кој што ги забележувал и многуте чуда што се случувале. Не само што на Светителот го претскажал доаѓањето на царот и неговото прославување. Тој воедно предскажа и дека од радост сите ќе пеат “Христос воскресна” во текот на летото.

Тој четврти владетел бил Николај Втори, на кој му било дадено писмо од светителот, кој го напишал за да му го дадат кога ке дојде во 1903 година. Содржината на писмото сеуште не е позната, но кога Царот Николај го прочитал, Царот и идниот маченик, иако не бил човек што ги покажувал своите емоции, бил видливо потресен . За животот на Свети Серафим, видете 15 јануари(по новиот календар).