Плашете се од злото како оган. Не дозволувајте да го допре вашето срце дури и ако ви се чини праведно или исправно. Без разлика какви се околностите, не дозволувајте да влезе во вас. Злото е секогаш зло. Понекогаш злото се прикажува како настојување за слава Божја, или како нешто добронамерно кон ближниот. Дури и во такви случаи, не му верувајте на ова чувство. Тоа е погрешна работа и не е исполнета со мудрост. Наместо тоа, потрудете се да го избркате злото од вас.

Злото, колку и да изгледа невино, ја навредува долготрпеливоста Божја, која е Неговата најголема слава. Јуда го предаде својот Господ за триесет сребреници преправајќи се дека им помага на сиромашните. Имајте на ум дека непријателот постојано ја бара вашата смрт и напаѓа пожестоко кога не сте на стража. Неговото зло е бескрајно. Не дозволувајте да ве совлада самољубието и љубовта кон материјалните работи.

Лутината секогаш е резултат на ѓаволот

Кога чувствувате лутина кон некого, верувајте со целото свое срце дека тоа е резултат на ѓаволот кој работи во вашето срце. Обидете се да го мразите ѓаволот и неговите дела, и гневот ќе ве остави. Не го признавајте тоа како дел од вас и не го оправдувајте. Ова го знам од искуство. Ѓаволот се крие зад нашите души, а ние слепо мислиме дека дејствуваме сами. Тогаш ја браниме ѓаволската работа како своја.

Понекогаш мислиме дека гневот е соодветна реакција на нешто лошо. Но, самата идеја дека страста некогаш може да биде искрена е комплетна и смртоносна лага. Кога некој е лут на вас, запомнете дека тоа е лошо чувство во него. Ѓаволот го измамил и тој е орудие на страдањето во неговата рака. Молете се непријателот да го остави и Бог да ги отвори неговите духовни очи кои лошиот дух ги помрачил. Молете се на Бога за сите луѓе поробени на страстите, бидејќи непријателот работи во нивните срца.

Можеби го мразите својот ближен, го презирате, не сакате да разговарате со него смирено и со љубов затоа што бил груб, арогантен или одвратен во својот говор или однесување. Можеби го презирате затоа што е полн со себе или горд или груб. Но вие сте повеќе виновни отколку тој. Докторе, исцели се (Лука 4, 23)! Затоа учителе, научи се. Овој вид на гнев е полош од кое било друго зло. Како може злото да биде избркано од друго зло? Како можеш да ја извадиш раската од окото на друг човек кога имаш трупец во своето? Злобните недостатоци на другите мора да се поправаат со љубов, добрина, помирување и трпение. Сметајте се себеси за најлош од сите грешници и верувајте во тоа. Сметајте се себеси за најлош, избркајте ја сета дрскост, гнев, нетрпеливост и гнев; тогаш ќе почнете да им помагате на другите. Бидете толерантни кон грешките на другите, бидејќи ако постојано внимавате на нивните грешки, ќе има постојано непријателство. Грешниците работеа на мојот грб, ги продолжија своите беззаконија (Псалми 129, 3). Зашто, ако на луѓето им ги простите гревовите, ќе ви ги прости и вашиот небесен Татко (Матеј 6, 14).

Понекогаш може да ја почувствуваме најсовршената љубов кон Бога без да се сакаме еден со друг

Понекогаш можеме да ја почувствуваме најсовршената љубов кон Бога без да се сакаме еден со друг. Ова е чудна работа и малкумина се грижат за тоа. Но, љубовта кон нашиот ближен никогаш нема да дојде без нашите напори. Вистинскиот христијанин нема причина да се лути на никого. Гневот е дело на ѓаволот. Христијанинот треба да има само љубов во себе, а бидејќи љубовта не се покажува, не треба да се покажува или да мисли лошо за другите. На пример, не смеам да мислам на друг маж за злобен, горд итн.; и не смеам да помислам дека ќе ме насмее или пак ќе ме мачи ако му ја простам навредата. Не смееме да дозволиме злото да се скрие во нас под никаков изговор. Злото и гневот обично се покриени со многу различни превези. Не препуштајте им место на мрачните чувства во вашето срце, туку контролирајте ги и искоренете ги со силата на верата и светлината на здравиот разум. Овие силни страни ќе направат да се чувствувате безбедно. Да не се срамам, зашто се надевам на Тебе (Псалми 25, 20).

Мрачните чувства обично се развиваат длабоко во срцето. Некој кој не научил да ги контролира, најчесто ќе биде мрачен и замислен и тешко ќе се справи со себе и со другите луѓе. Кога ќе ви пријдат и ќе ви се приближат таквите чувства, одржувајте се со внатрешна сила, среќа и невини шеги: и наскоро ќе ве напуштат. Ова е од искуство.

Господи, дај ми сила да ги сакам сите како себеси и никогаш да не се лутам или да работам за ѓаволот. Дај ми сила да го распнам моето самољубие, мојата гордост, мојата алчност, мојот сомнеж и другите страсти. Нашето име нека биде „заемна љубов“. Да не се грижиме за ништо. Биди единствениот Бог на нашите срца и да не сакаме ништо друго освен Тебе. Секогаш да живееме во обединувачка љубов и да мразиме сè што не одделува еден од друг и од љубовта. Нека биде! Нека биде! Ако Бог ни се покажеше и живее во нас како што ние во Него (според Неговото вечно Слово), не би ни дал сѐ? Дали некогаш би не изневериле или би не оставиле? Кој не го поштеди својот Син, туку го предаде за сите нас, како да не ни даде сè со него (Рим. 8, 32)? Сега утешувајте се, драги мои, и не знајте ништо друго освен љубов. Ова ви заповедам: да се љубите еден со друг (Јован 15, 17).

Свети Јован Кронштатски

извор https://svetosavlje.org/bojte-se-zla-kao-vatre/