Корисно е да се знае по кој редослед треба да се борите против страста, за да се борите успешно, а не било како. Бидејќи многумина не обрнаа внимание на тоа, па не само што не успеаја, туку и си наштетија на себе.

По овој редослед, борете се против вашите непријатели и надминете ги своите зли желби и страсти:

Прво, внимателно влезете во своето срце и добро испитајте со кои мисли, расположение и склоност е окупирано и особено која страст најмногу господари и врши тиранија над него.

Потоа најпрво подигнете го оружјето против таа страст и обидете се да го надминете. Насочете го целото ваше внимание и целата ваша грижа.

Но, ако случајно се појави друга страст, веднаш заинтересирајте се и задушете ја, а потоа вратете се во борбата против вашата главна страст, која постојано го покажува нејзиното присуство и моќ.
Зашто, во духовната борба, како и во која било друга, мора да се бориме против она што се крева на нас во даден момент.

Извадок од книгата
Невидлива борба