За смирението и трпението

Ако некој те навреди – старецот го поучувал чедото – не кажувај никому освен на старецот и ќе бидеш смирена.
Секој поздравувај го, не обрнувајќи внимание на тоа дали ве отпоздравуваат или не. Треба да се смирите пред сите.
Ако не сме направиле кривично дело што го направиле другите, можеби е затоа што немавме можност да го сториме тоа – ситуацијата и околностите биле различни.
Во секој човек има нешто убаво и добро, а кај луѓето обично гледаме само пороци, а доброто не го гледаме.

Штом човек ќе се смири, смиреноста веднаш го носи во предворјето на Царството Небесно.

Царството Божјо не е во зборови, туку во сила: треба помалку да зборуваме,
повеќе да молчиме, никого да не го осудуваме,
а мојата почит кон сите.

Преподобен Амвросиј Оптински