-Човекот кој се причестува еднаш месечно е пред сѐ духовно мртов човек, вели во разговор со верници, старец Доситеј.

Тој им ги појаснува правилата за постење, нужноста од редовно причестување со Телото и Крвта Христови.

-Бидејќи се оддалечуваш од Бог, ако се причестуваш еднаш месечно! Се оддалечуваш! Луѓето кои се причестуваат често, потешко прават согрешенија, внимателни се во начинот на живеење. Ако се причестува еднаш месечно, човек се опушта и станува млак. Не внимава на својот живот, вели Старецот.

Во продолжение во видеото погледнете го целиот разговор со старец Доситеј.