Старец Ефрем Катунакиски – ИСПОВЕД

Не те осудувам што си направил тешки и сериозни гревови, човек си. Те осудувам затоа што не се исповедаш. Затоа те осудувам.
Си паднал? Право кај духовникот. И преподобната Марија прво се исповедала.

Ако те мачи совеста, оди и направи метанија: “Брате мој, благослови, те молам да ми простиш, згрешив”. Тоа ја исправа твојата грешка.
Немој да ја предвидуваш твојата совест. Луѓе сме, еден кон друг грешиме.
Или нешто ти рекол, или не направил она што си рекол, па подоцна совеста проверува.
Немој да ја предвидуваш твојата совест, оди и понижи се и речи: “благослови” на својот брат и Старец.

Извадок од книгата
Старец Ефрем Катунакиски