Пред да згасне

Наместо да биде столб
да ги држи ѕидовите исправени
тој легна и стана греда во сопствениот дом.
Се искачи над својот немир —
круна на покривот,
оџак низ кој душите чадат.
И тогаш на ѕвездите им рече:
– Ниту еден сон не станал грмотевица,
дури и кога се раѓа во бура.
Тоа беше сѐ пред да згасне.

Сузана Мицева