О, чудна и неразбирлива работа! Ние, ниту вистински умревме, ниту вистински бевме закопани, ниту бевме распнати и не воскреснавме, само навидум е нашата предаденост, додекапак, нашето спасение е вистинско. Христос беше вистински распнат, вистински погребан и навистина воскресна и ние бевме удостоени за сето ова преку подражавање на Неговите страдања, и така навистина може да се здобиеме со спасение.

О, ненадминливо човекољубие! Христос прими измачување, ги прими клинците во своите непорочни раце и нозе, додека јас без мака и страдање, само преку сострадание во Неговата болка, бев удостоен со спасение.

Св. Кирил Ерусалимски