Некогаш,пред многу години,во пределите на Мала Азија, во една област  наречена Ликија, си живееше едно дете.

„Оче наш, Кој си на небесата, да се свети името Твое, да дојде царството Твое, да биде волјата Твоја, како на небото, така и на земјата. Лебот наш насушен дај ни го денес; и прости ни ги долговите наши, како што им ги проштеваме и ние на нашите должници; и не воведувај нè во искушение, туку избави нè од лукавиот. Амин“.

Св. Герасим,од мал го љубеше Христа и сакаше да биде како Него. Затоа тој се трудеше да им помага на луѓето колку што може. Сакаше сите да се сакаат и да бидат обединети.

Приказната за Свети Герасим Јордански погледнете ја во видеото.