Ознака: дарови

Професор Јован Фундулис – За литургијата на претходноосветени дарови

Кога постои особена причина, дали е возможно да се отслужи Литургија на претходно осветени дарови во други денови од Великата Четириесетница, односно во понеделник, вторник или четврток? Според денес важечкиот типик, Литургијата на претходно осветени дарови се служи секои среда и петок од Великата Четириесетница, во четврток на Великиот Канон, и во првите три дена […]

Прочитај повеќе

Литургија на претходноосветените дарови

Евхаристијата отсекогаш имала свечен и радосен карактер. Таа е, пред сè, Света тајна на Христовото доаѓање и на Неговото присуство меѓу учениците и токму заради тоа, во вистинска и реална смисла, таа е прослава на Неговото Воскресение.

Прочитај повеќе
Loading