Ознака: Postot

Постот е сестрано воздржание

Законот на постењето е: пребивај во Бога со својот ум и срце, со откинување од сè, отсекувајќи го секое самоугодие не само во телесното, туку и во духовното, вршејќи сè за слава Божја и за доброто на ближните

Прочитај повеќе

Постот е доблест во борбата

Возљуби ја сиромаштијата Христова, за духовно да се збогатиш преку неа. Постот е колесница, која води кон небото. Постот ги раѓа пророците и ги умртвува законодавците.

Прочитај повеќе

свети Јован Кронштатски – за постот

Зашто, кој сака својот живот да го сочува, ќе го загуби, т.е. кој сака да го спаси стариот, телесен и огревовен човек во себеси, тој ќе го загуби животот свој: зашто вистинскиот наш живот се состои во тоа да го распнеме и умртвиме стариот човек со неговите дела и да се облечеме во новиот, кој се обновува по образот на својот Создател.

Прочитај повеќе
Loading