Ознака: smirenie

Кротост и смирение

На кротост и смирение нѐ учи Самиот Господ, велејќи: научете се од Мене, бидејќи Сум кроток и смирен по срце, и ќе најдете покој за душите ваши;

Прочитај повеќе

Две гордости и две смиренија

Како што има две гордости, така има и две смиренија. Првата гордост е кога некој го прекорува својот брат, го осудува и го понижува, како тој да не знае ништо, а себеси се смета за погоре од него.

Прочитај повеќе

Горчливиот корен на гневот

Сега малку да проговориме и за неразумната страст на гневот, која во време на своето дејствување ја опустошува целата душа, ја доведува во безредие и ја помрачува.

Прочитај повеќе
Loading