Пријателството на св. Григориј Богослов и св. Василиј Велики

Атинската академија несомнено била најпознатата образовна институција на своето време. Основана од големиот Платон во IV век пред Христа, таа не го изгубила своето значење до IV век после Христа, кога во неа учел Св. Григориј.

Прочитај повеќе