Еден од најсјајните, највредните и најпочитуваните православни манастири е овој посветен на Пресветата владичица, Пресвета Богородица Елеуса.

На само десетина километри од Струмица во населеното место Вељуса се наоѓа храмот кој во себе има илјадагодишно минато.

Во видеото кратка репортажа за ова наше светилиште.