Оние кои бараат скромност треба да се соголат во умот во овие три работи:

– дека тие се најголеми грешници;

– дека тие се одбивни суштества, бидејќи нивната природа е неприродна состојба;

– дека тие се повеќе за жалење од демоните, бидејќи се нивни робови.

Ќе напредуваш, исто така, ако си речеш:

Како да знам колку многу и кои се гревовите на другите луѓе, кога моите се поголеми или еднакви на нивните? Во нашето незнаење, јас и ти моја душо, сме полоши од сите луѓе, ние сме прав и пепел под нивните нозе.

Како може да не се гледам себеси поодбивен од другите созданија, кога тие се однесуваат според природата која им е дадена, додека јас, благодарение на моите неброени гревови, сум во состојба спротивна на природната.

Св. Григориј Синајски